Estimating the actual diet and food status of obsess men

  • Professor, Doctor of Medicine, Department of Hygiene children, teenager and Nutrition hygiene, Tashkent Medical Academy, Tashkent, Uzbekistan
  • Independent applicant, Department of Hygiene children, teenager and Nutrition hygiene, Tashkent Medical Academy, Tashkent, Uzbekistan
  • Independent applicant, Department of Hygiene children, teenager and Nutrition hygiene, Tashkent Medical Academy, Tashkent, Uzbekistan
  • Tashkent Medical Academy, Tashkent, Uzbekistan

DOI

https://doi.org/10.47689/2181-1415-vol3-iss2-pp218-228

Keywords

obesity in men , nutritional status in obese men

Abstract

Obesity is a chronic relapsing disease, today it is one of the most widespread non-communicable diseases: in 1998, there were 250 million obese patients in the world, and by 2025, according to WHO experts, their number will exceed 300 million.

The aim of this work -was to study the actual nutrition and nutritional status, as well as physical activity of obese men.

Materials and methods. The study involved 250 men aged 40 to 55 years old, diagnosed with obesity of 1-11 and 111 degrees, living in the city of Tashkent and the Tashkent region. 30 men made up the control group. The study was carried out at the Levelmed clinic in Tashkent.

Results and discussion: The diet of obese men is characterized by quantitative and qualitative deficiencies: body mass index, waist and hip circumference are above normal. Violated the diet in the form of irregular food intake, food at the late hours of the day, massive consumption of high-calorie foods: saturated animal fats, salt and sugar.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Глобальная стратегия по питанию, физической активности и здоровью. Доклад комитета экспертов ВОЗ.- Т.,2012.С.12-44.

Гарднер Д., Шобек Д. Базисная и клиническая эндокринология. Кн. 1. М: Бином 2010.

Гончаров Н.П., Кация Г.В., Чагина Н.А. Ожирение и метаболический синдром у мужчин среднего возраста: сравнительный анализ андрогенного статуса, антропометрических показателей, липидного спектра, показателей углеводного обмена. Андрол и генитал хир 2007; 1: 6-13.

Искандаров Т.И., Маматкулов Б.М. Санитария-статистик ижтимоий гигиена тадқиқотлар услублари. – Тошкент.,1994.-С.201-205.

Людинина А.Ю., Бойко Е.Р. Функциональная роль мононенасыщенных жирных кислот. Успехи физ наук 2013; 44: 4: 49-61.

Маматкулов Б. Тиббиёт статистикаси (биостатистика) асослари. – Тошкент, -2005.-143 бет

Нормы физиологических потребностей пищевых веществ и энергии для различных групп населения Узбекистана: СанПиН №0250-08. – Т., 2008. – 38 с.

Осадчук Л.В., Гуторова Н.В., Людинина А.Ю., Потолицына Н.Н., Бойко Е.Р. Изменение гормонального и метаболического статуса у мужчин этнической группы Коми с избыточной массой тела и ожирением. Ожирение и метаболизм 2013; 2: 28-32.

Осадчук Л.В., Попова А.В., Туманик О.В., Суботялов М.А., Айзман Р.И. Андрогенный дефицит у мужчин с избыточной массой тела и ожирением. Пробл. Репрод. 2012; 18: 4: 76-79.

Панков Ю.А. Мутации в генах лептина и его медиаторов: индукция ожирения в сочетании с разной патологией. Пробл. эндокринол. 2013; 2: 49-59.

Проблемы адаптации человека к экологическим и социальным условиям Севера. Под ред. Е.Р. Бойко. СПб: Политехника-сервис 2009.

Среднесуточные рациональные нормы потребления пищевых продуктов по половозрастным, профессиональным группам населения Узбекистана: Санпин №0105-01. –Т.,2001.-25с.

Химический состав пищевых продуктов: Справочник / Под ред. С Член-корр. МАИ, проф. И. М. Скурихина и акад. РАМН, проф. В. А. Тутельяна. – М.: Дели принт, 2002. – 236 с.

Химический состав пищевых продуктов. Кн. 2. Справочные табл. / под. ред. И. М. Скурихина, М. Н. Волгарева. – 2-е изд. – М.: Агропромиздат. 1987. – 360 с.

Шайхова Г.И., Рахимов Б.Б. Совершенствование профилактики ожирения у детей и подростков. // Монография. // Lambert Academic Publishing RU-2017. P.26-30.

Шайхова Г.И. Здоровое питание как важнейший ком¬понент здорового образа жизни // Организация и управ¬ление здравоохр. – 2013. – №12. – С. 42-47.

Шайхова Г.И., Одилова Б.Т. Что такое здоровое пита¬ние и как к нему вернуться // Организация и управление здравоохр. – 2019. – №12. – С. 42-48.

Brand J. S., van der Tweel I., Grobbee D. E., Emmelot-Vonk M.H., van der Schouw Y. T. Testosterone, sex hormone-binding globulin and the metabolic syndrome: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Int J Epidemiol 2011; 40; 189-207.

Cabler S., Agarwal A., Flint M., Du Plessis S.S. Obesity: modern man's fertility nemesis. Asian J Androl 2010; 12: 480-489.

Cunningham M.J., Clifton D.K., Steiner R.A. Leptin's actions on the reproductive axis: perspectives and mechanisms. Biol Reprod 1999; 60: 216-222.

Hakonsen L.B., Thulstrup A.M., Aggerholm A.S., Olsen J., Bonde J.P., Andersen C.Y., Bungum M., Ernst E.H., Hansen M.L., Ernst E.H., Ramlau-Hansen C.H. Does weight loss improve semen quality and reproductive hormones? Results from a cohort of severely obese men. Reprod Health 2011; 8: 24.

Klein-Platat C., Drai J., Oujaa M., Schlienger J.-L., Simon C. Plasma fatty acid composition is associated with the metabolic syndrome and low-grade inflammation in overweight adolescents. Am J Clin Nutr 2005; 82: 1178-1184.

Kupelian V., Hayes F.J., Link C.L., Rosen R., McKinlay J.B. Inverse association of testosterone and the metabolic syndrome in men is consistent across race and ethnic groups. J Clin Endocrinol Metabol 2008; 93: 3403-3410.

Meachem S.J., Nieschlag E., Simoni M. Inhibin B in male reproduction: pathophysiology and clinical relevance. Eur J Endocrinol 2001; 145: 561-571.

Palmer N.O., Bakos H.W., Fullston T., Lane M. Impact of obesity on male fertility, sperm function and molecular composition. Spermatogenesis 2012; 2: 4: 1-11.

Tchernof A., Després J.P. Pathophysiology of human visceral obesity: an update. Physiol Rev 2013; 93: 359-404.

Toth M.J., Tchernof A. Lipid metabolism in the elderly. Eur J Clin Nutr 2000; 54: 121-125.

Downloads

189 121

Published

Estimating the actual diet and food status of obsess men

How to Cite

Shaikhova, G. ., Ibrokhimova, D. ., Zokirkhonova, S. ., & Shaikhova , M. (2022). Estimating the actual diet and food status of obsess men. Society and Innovation, 3(2), 218–228. https://doi.org/10.47689/2181-1415-vol3-iss2-pp218-228