• candidate of historical sciences, associate professor, Termez State university, Termez, Uzbekistan

DOI

https://doi.org/10.47689/2181-1415-vol2-iss10/S-pp122-126

Keywords

food , nutrition or eating , material culture , anthropology , national cuisine

Abstract

One of the actively researched topics in modern anthropology is the topic of food culture. This article examines a complex direction, from the traditional ethnographic description of food to views on the modern humanitarian, social and natural spheres.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Malinowski B. Argonauts of the Western Pacific. London: Routledge & Kegan Paul Ltd., 1922.; Firth R. Primitive Economics of New Zealand Māori. London: Routledge and Sons, 1929.

Mintz S., Du Bois C. The Anthropology of Food and Eating // Annual Review of Anthropology. 2002. Vol. 31. P. 99–119.

Messer E. Anthropological Perspectives on Diet // Annual Review of Anthropology. 1984. N 13. P. 205–249.

Mead M. The Problem of Changing Food Habits // Food and Culture: а Reader: 2nd ed. / ed. by C. Counihan, P. Van Esterik. New York; London: Routledge, 2008. P. 17–27. [The Problem of Changing Food Habits: Report of the Committee of Food Habits, 1941–1943. Washington: National Research Council, National Academy of Science, 1943. (Bulletin of the National Research Council; N. 108). P. 20–31].

Harris M. The Abominable Pig // Food and Culture: а Reader / ed. By Counihan, P. Van Esterik. New York; London: Routledge, 2008. P. 54–66.

McCracken R. D. Lactase Deficiency: аn Example of Dietary Evolution // Current Anthropology. 1971. N 12. P. 479–517; Messer E. Anthropological Perspectives on Diet // Annual Review of Anthropology. 1984. N 13. P. 205–249; Nutritional anthropology 2012.

Levi-Strauss C. The Raw and the Cooked / trans. By Weightman, D. Weightman. New York: Harper & Row, 1969;

Levi-Strauss C. From Honey to Ashes / trans. by J. Weightman, Weightman. New York: Harper & Row, 1973; Levi-Strauss C. The Origin of Table Manners / trans. by J. Weightman, D. Weightman. New York: Harper & Row, 1978; Douglas M. Deciphering a Meal // Food and Culture: а Reader / ed. by C. Counihan, P. Van Esterik. New York; London: Routledge, 1997. P. 36–54. [Daedalus. 1972. Vol. 101, N. 1. P. 61–81].

Douglas M. Deciphering a Meal // Food and Culture: а Reader / ed. by C. Counihan, P. Van Esterik. New York; London: Routledge, 1997. P. 40–41.

Hobsbawm E. The Invention of Tradition // The Invention of Tradition / ed. by E. Hobsbawm, T. Ranger. Cambridge: Cambridge Univ. Press, 1983. P. 1–14; Андерсон Б. Воображаемые сообщества. М.: Канон-Пресс-Ц; Кучково поле, 2001 [1983]; Барт Ф. Введение // Этнические группы и социальные границы: социальная организация культурных различи: сб. ст. / под ред. Ф. Барта. М.: Новое издательство, 2006 [1969]. С. 9–48.

Appadurai A. How to Make a National Cuisine: Cookbooks in Contemporary India // Comparative Studies in Society and History. 1988. Vol. 30, N 1. P. 3–24.

Food, Health and Identity 1997; Food and Gender 1998; Food, Drink and Identity 2001; Drinking Cultures 2005; Food, Drink and Identity in Europe 2006

Арутюнов С. А. От спокойной к ускользающей материаль-ности: о проблемах этнографического изучения материальной культуры (интервью Н. В. Богатырь) // Этнографическое обозрение. 2011. № 5. С. 5–19; Богатырь Н. В. Современная технокультура сквозь призму отношений пользователей и технологий // Этнографическое обозрение. 2011. № 5. С. 30–39.

Традиционная пища как выражение этнического самосознания / отв. ред. С. А. Арутюнов, Т. А. Воронина. М.: Наука, 2001; Хлеб в народной культуре: этнографические очерки / отв. ред. С. А. Арутюнов, Т. А. Воронина. М.: Наука, 2004; Питание в культуре этноса: материалы Шестых Санкт-Петербургских чтений. СПб.: РГПУ им. Герцена, 2007.; Хмельное и иное: напитки народов мира / отв. ред. С. А. Арутюнов, Т. А. Воронина. М.: Наука, 2008; Этнографическое обозрение. 2012. № 5. Специальная тема номера: Пищевые предпочтения и конструирование идентичности / отв. ред. И. А. Морозов;

Токарев С. А. К методике этнографического изучения материальной культуры // Советская этнография. 1970. № 4. С. 3–17.

Токарев С. А. К методике этнографического изучения материальной культуры // Советская этнография. 1970. № 4. С. 3.

Тер-Саркисянц А. Е. Армяне: история, этнокультурные традиции. М.: Восточная литература, 1998.; Тер-Саркисянц А. Е. Пища // Армяне / отв. ред. Л. М. Варданян, Г. Г. Саркисян, А. Е. Тер-Саркисянц. М.: Наука, 2012. С. 233–247. (Народы и культуры).

Культура 1983

Downloads

116 123

Published

Nutrition considerations and its significance

How to Cite

Fayzullaeva, M. (2021). Nutrition considerations and its significance. Society and Innovation, 2(10/S), 122–126. https://doi.org/10.47689/2181-1415-vol2-iss10/S-pp122-126