DOI
https://doi.org/10.47689/2181-1415-vol2-iss10/S-pp122-126Kalit so‘zlar
таом , таомланиш ёки тановул қилиш , моддий маданият , антропология , миллий ошхонаAnnotasiya
Бугунги кунда бутун дунёда антропология оламида фаол тадқиқот қилинаётган мавзулардан бири таомланиш маданиятидир. Мақолада таомларнинг анъанавий тарзда этнографик тавсифланишидан тортиб, бугунги кундаги гуманитар, ижтимоий, табиий соҳаларнинг қарашлари билан боғлиқ замонавий комплекс йўналишда ёритишга ҳаракат қилинган. Миллий ошхона ҳар доим классик этнографиянинг бетакрор тадқиқот объекти бўлиб келган ва шундай бўлиб қолади.
Ko'chirildi
Bibliografik manbalar
Malinowski B. Argonauts of the Western Pacific. London: Routledge & Kegan Paul Ltd., 1922.; Firth R. Primitive Economics of New Zealand Māori. London: Routledge and Sons, 1929.
Mintz S., Du Bois C. The Anthropology of Food and Eating // Annual Review of Anthropology. 2002. Vol. 31. P. 99–119.
Messer E. Anthropological Perspectives on Diet // Annual Review of Anthropology. 1984. N 13. P. 205–249.
Mead M. The Problem of Changing Food Habits // Food and Culture: а Reader: 2nd ed. / ed. by C. Counihan, P. Van Esterik. New York; London: Routledge, 2008. P. 17–27. [The Problem of Changing Food Habits: Report of the Committee of Food Habits, 1941–1943. Washington: National Research Council, National Academy of Science, 1943. (Bulletin of the National Research Council; N. 108). P. 20–31].
Harris M. The Abominable Pig // Food and Culture: а Reader / ed. By Counihan, P. Van Esterik. New York; London: Routledge, 2008. P. 54–66.
McCracken R. D. Lactase Deficiency: аn Example of Dietary Evolution // Current Anthropology. 1971. N 12. P. 479–517; Messer E. Anthropological Perspectives on Diet // Annual Review of Anthropology. 1984. N 13. P. 205–249; Nutritional anthropology 2012.
Levi-Strauss C. The Raw and the Cooked / trans. By Weightman, D. Weightman. New York: Harper & Row, 1969;
Levi-Strauss C. From Honey to Ashes / trans. by J. Weightman, Weightman. New York: Harper & Row, 1973; Levi-Strauss C. The Origin of Table Manners / trans. by J. Weightman, D. Weightman. New York: Harper & Row, 1978; Douglas M. Deciphering a Meal // Food and Culture: а Reader / ed. by C. Counihan, P. Van Esterik. New York; London: Routledge, 1997. P. 36–54. [Daedalus. 1972. Vol. 101, N. 1. P. 61–81].
Douglas M. Deciphering a Meal // Food and Culture: а Reader / ed. by C. Counihan, P. Van Esterik. New York; London: Routledge, 1997. P. 40–41.
Hobsbawm E. The Invention of Tradition // The Invention of Tradition / ed. by E. Hobsbawm, T. Ranger. Cambridge: Cambridge Univ. Press, 1983. P. 1–14; Андерсон Б. Воображаемые сообщества. М.: Канон-Пресс-Ц; Кучково поле, 2001 [1983]; Барт Ф. Введение // Этнические группы и социальные границы: социальная организация культурных различи: сб. ст. / под ред. Ф. Барта. М.: Новое издательство, 2006 [1969]. С. 9–48.
Appadurai A. How to Make a National Cuisine: Cookbooks in Contemporary India // Comparative Studies in Society and History. 1988. Vol. 30, N 1. P. 3–24.
Food, Health and Identity 1997; Food and Gender 1998; Food, Drink and Identity 2001; Drinking Cultures 2005; Food, Drink and Identity in Europe 2006
Арутюнов С. А. От спокойной к ускользающей материаль-ности: о проблемах этнографического изучения материальной культуры (интервью Н. В. Богатырь) // Этнографическое обозрение. 2011. № 5. С. 5–19; Богатырь Н. В. Современная технокультура сквозь призму отношений пользователей и технологий // Этнографическое обозрение. 2011. № 5. С. 30–39.
Традиционная пища как выражение этнического самосознания / отв. ред. С. А. Арутюнов, Т. А. Воронина. М.: Наука, 2001; Хлеб в народной культуре: этнографические очерки / отв. ред. С. А. Арутюнов, Т. А. Воронина. М.: Наука, 2004; Питание в культуре этноса: материалы Шестых Санкт-Петербургских чтений. СПб.: РГПУ им. Герцена, 2007.; Хмельное и иное: напитки народов мира / отв. ред. С. А. Арутюнов, Т. А. Воронина. М.: Наука, 2008; Этнографическое обозрение. 2012. № 5. Специальная тема номера: Пищевые предпочтения и конструирование идентичности / отв. ред. И. А. Морозов;
Токарев С. А. К методике этнографического изучения материальной культуры // Советская этнография. 1970. № 4. С. 3–17.
Токарев С. А. К методике этнографического изучения материальной культуры // Советская этнография. 1970. № 4. С. 3.
Тер-Саркисянц А. Е. Армяне: история, этнокультурные традиции. М.: Восточная литература, 1998.; Тер-Саркисянц А. Е. Пища // Армяне / отв. ред. Л. М. Варданян, Г. Г. Саркисян, А. Е. Тер-Саркисянц. М.: Наука, 2012. С. 233–247. (Народы и культуры).
Культура 1983
Yuklashlar
116 123Nashr qilingan
Qanday qilib iqtibos keltirish kerak
Nashr
Bo'lim
Litsenziya
Mualliflik huquqi (c) 2021 Мавлюда Файзуллаева

Ushbu ish Creative Commons Attribution 4.0 Worldwide.











