DOI
https://doi.org/10.47689/2181-1415-vol2-iss3-pp125-132Keywords
food allergy , foods , hidden allergens , immunoglobulin E , in vitro diagnostics.Abstract
Food allergy is one of the most common diseases affecting economic performance. The main factors determining the possibility of developing sensitization are the presence of exposure and the properties (biochemical and physical) of a particular allergen. In recent years, the range of plant products included in the diet has dramatically expanded. The use of new technologies in the food industry has radically changed the generally accepted ideas about the composition of a particular product. It is important to identify the causative allergenic product in order to prescribe optimal dietary therapy.
Downloads
References
Березовский А.С., Незабудкин С.Н., Незабудкина А.С. Дневной стационар, как эффективная модель оказания медицинской помощи детям с аллерги-ческими заболеваниями // Российский аллергологический журнал. -2017. -№1.-С.20-21.
Борисова И.В., Смирнова С.В. Тактика этиотропной терапии пище-вой аллергии у детей // Бюллетень ВСНЦ СО РАМН, 2012, №3 (85), часть 2.
Под. ред. Хаитова Р.М., Ильиной Н.И. Аллергология и иммуноло-гия: национальное руководство / -М.: ГЭОТАР-Медиа, 2009. - 656 с.
Прилуцкий А.С., Ткаченко К.Е. Половые и возрастные особенности сенсибилизации к аллергенам яблока в Донецком регионе // Российский аллергологический журнал. -2016. -№1 (том 1). -С.62-64.
Сидорович О.И., Лусс Л.В. Пищевая аллергия принципы диагностики и лечения // Медицинский совет 2016. -№16. С. 141-146.
Işık S(1), Arıkan-Ayyıldız Z, Çağlayan-Sözmen Ş, Fırıncı F, Tuncel T, Ka-raman Ö, Uzuner N. Cross-reactivity syndromes: presentation of two cases and review of the literature.//Turk J Pediatr. 2014 May-Jun;56(3):291-4.
Luss L.V., Repina T.Yu., Tuzulukova Ye.B. Allergens and latent aller-gens. What is the difference? // Russian allergological journal. 2009; 6: 26-33.
Matsuo H., Yokooji T., Taogoshi T. Common food allergens and their IgE-binding epitopes. Allergology International. 2015.-№4. P.332-343.
Murad A, Katelaris CH, Baumgart K. A case study of apple seed and grape allergy with sensitisation to nonspecific lipid transfer protein//Asia Pac Allergy. 2016 Apr;6(2):129-32.
Nucera E, Rizzi A, Buonomo A, De Pasquale T et all. The clinical mean-ing of positive latex sIgE in patients with food/pollen adverse reactions. //Int J Immunopathol Pharmacol. 2012 Apr-Jun;25(2):445-53.
Prusak A, Schlegel-Zawadzka M, Boulay A, Rowe G.Characteristics of the peanut chain in Europe - implications for peanut allergy // Acta Sci Pol Technol Aliment. 2014 Jul-Sep;13(3):321-33.
Downloads
265 285Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Гули Шайхова , Дилафруз Абдуллаева

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.











