Озиқ-овқат маҳсулотларидаги аллергенлар, овқат аллергенларини бошқариш

  • профессор, тиббиёт фанлари доктори, Болалар, ўсмирлар ва овқатланиш гигиенаси кафедраси, Тошкент тиббиёт академияси, Тошкент, Ўзбекистон
  • PhD, катта ўқитувчи, Болалар, ўсмирлар ва овқатланиш гигиенаси кафедраси, Тошкент тиббиёт академияси, Тошкент, Ўзбекистон

DOI

https://doi.org/10.47689/2181-1415-vol2-iss3-pp125-132

Kalit so‘zlar

овқат аллергияси , озиқ овқат маҳсулотлари , яширин аллергенлар , иммуноглобулин Е , in vitro ташхисот

Annotasiya

Овқат аллергияси давлатнинг иқтисодий кўрсаткичларига таъсир қилувчи кенг тарқалган касалликлар қаторига киради. Сезувчанлик юзага келиши имкониятини белгиловчи асосий омилларга аниқ аллергеннинг экспозицияси ва хусусиятлари (биокимёвий ва физик) мавжудлиги киради. Кейинги йилларда овқат рационига кирувчи ўсимлик маҳсулотлари спектри кенгайган. Озиқ-овқат саноатида янги технологияларнинг қўлланиши маҳсулотнинг таркиби бўйича умумқабул қилинган тасаввурларни тубдан ўзгартирди. Оптимал пархез давони буюришда сабабчи аллергенни аниқлаш муҳимдир.    

Ko'chirildi

Kuchirilganligi haqida ma'lumot yuk.

Bibliografik manbalar

Березовский А.С., Незабудкин С.Н., Незабудкина А.С. Дневной стационар, как эффективная модель оказания медицинской помощи детям с аллерги-ческими заболеваниями // Российский аллергологический журнал. -2017. -№1.-С.20-21.

Борисова И.В., Смирнова С.В. Тактика этиотропной терапии пище-вой аллергии у детей // Бюллетень ВСНЦ СО РАМН, 2012, №3 (85), часть 2.

Под. ред. Хаитова Р.М., Ильиной Н.И. Аллергология и иммуноло-гия: национальное руководство / -М.: ГЭОТАР-Медиа, 2009. - 656 с.

Прилуцкий А.С., Ткаченко К.Е. Половые и возрастные особенности сенсибилизации к аллергенам яблока в Донецком регионе // Российский аллергологический журнал. -2016. -№1 (том 1). -С.62-64.

Сидорович О.И., Лусс Л.В. Пищевая аллергия принципы диагностики и лечения // Медицинский совет 2016. -№16. С. 141-146.

Işık S(1), Arıkan-Ayyıldız Z, Çağlayan-Sözmen Ş, Fırıncı F, Tuncel T, Ka-raman Ö, Uzuner N. Cross-reactivity syndromes: presentation of two cases and review of the literature.//Turk J Pediatr. 2014 May-Jun;56(3):291-4.

Luss L.V., Repina T.Yu., Tuzulukova Ye.B. Allergens and latent aller-gens. What is the difference? // Russian allergological journal. 2009; 6: 26-33.

Matsuo H., Yokooji T., Taogoshi T. Common food allergens and their IgE-binding epitopes. Allergology International. 2015.-№4. P.332-343.

Murad A, Katelaris CH, Baumgart K. A case study of apple seed and grape allergy with sensitisation to nonspecific lipid transfer protein//Asia Pac Allergy. 2016 Apr;6(2):129-32.

Nucera E, Rizzi A, Buonomo A, De Pasquale T et all. The clinical mean-ing of positive latex sIgE in patients with food/pollen adverse reactions. //Int J Immunopathol Pharmacol. 2012 Apr-Jun;25(2):445-53.

Prusak A, Schlegel-Zawadzka M, Boulay A, Rowe G.Characteristics of the peanut chain in Europe - implications for peanut allergy // Acta Sci Pol Technol Aliment. 2014 Jul-Sep;13(3):321-33.

https://farrp.unl.edu/

https://food.r-biopharm.com

Yuklashlar

265 285

Nashr qilingan

Озиқ-овқат маҳсулотларидаги аллергенлар, овқат аллергенларини бошқариш

Qanday qilib iqtibos keltirish kerak

Шайхова , Г. ., & Абдуллаева , Д. . (2021). Озиқ-овқат маҳсулотларидаги аллергенлар, овқат аллергенларини бошқариш. Jamiyat Va Innovatsiyalar, 2(3), 125–132. https://doi.org/10.47689/2181-1415-vol2-iss3-pp125-132